Zašto  joga?

 

- Kratak pogled na hatha jogu (za početnike), bez suvišne istorije –


...

Joga je, u najkraćem, nauka o samospoznaji (koliko drevna, toliko i savremena), koja vuče korene iz bogate indijske duhovne tradicije. Može se reći i da je joga radost svesnog življenja, ona radost koju najčešće ne osećamo, ili na nju, omamljeni mantrom svakodnevice: „Još, još, još...! Više! ...“ – potpuno zaboravljamo. Ali same po sebi, ove definicije ništa ne govore. Praksa, direktno iskustvo joge, govori sve. Kako je ovo ipak prostor za reči, i samo pokušaj da se rečima opiše i prenese ono što se jedino iskustvom može dokučiti, daću posredan odgovor na pitanje:

...

Šta je joga?

...


Od trenutka začeća pa do dolaska na svet, čovek živi u nekoj vrsti raja – prvobitnog jedinstva sa sobom i svetom oko sebe koji predstavlja majčina utroba. Majušno biće u nastajanju, koje tek treba da izađe u svet i suoči se sa njim, o tom svetu još ne zna ništa, i ono je u majčinoj utrobi potpuno zaštićeno, stopljeno sa njom i nesvesno sebe, nesvesno razlike između sebe i majke i stanja jedinstva u kome ono boravi. Činom rođenja, počinje čovekovo odvajanje i izlazak iz tog prvobitnog raja, iz nesvesnog jedinstva u svet, gde počinjemo da otkrivamo i druge ljude i stvari različite od nas, kao i granice koje nam svet postavlja.

...

Malo dete, još neko vreme zadržava taj osećaj prvobitne potpune povezanosti sa sobom i svetom oko sebe, kao i osećaj svemoći, jer je to prva informacija koju je primilo od trenutka začeća do rođenja. Ono je meko, ranjivo, elastično, prilagodljivo, radosno, zaigrano, puno energije, spremno da uči, otvoreno za rast i spoznaju svega što ga okružuje... Istovremeno, bivajući u centru pažnje svojih roditelja, ono ima osećaj svemoći koji je nesvestan kao i jedinstvo u kome je dete boravilo u majčinoj utrobi. Malom detetu svet izgleda prepun čuda, bezgraničan, kao i vreme pred njim o kome još nema jasnu sliku. Zatim, kako odrastamo, gubimo tu vezu, izlazimo iz tog jedinstva sa sobom i svetom oko nas, gubimo se u svetu i dobijamo prve bolne lekcije, prve poruke straha i zabrane: „Ne! / Ne smeš!/ Ne mozeš!/Kako se usuđujueš (i da pomisliš)...!?“, prve kazne i nagrade, prva iskustva patnje, razdvojenosti, ljubavnih razočaranja, društvenih uslovljavanja i ograničavanja.

...

Pokušavajući da se prilagodimo zahtevima roditelja, učitelja, društva..., sve u želji da ostanemo u stanju jedinstva i harmonije, da budemo voljeni, prihvaćeni  i zaštićeni – u toj nameri i nastojanju – gubimo sebe. Zaboravljamo svoje autentične potrebe, svoj izraz, i navlačimo masku društvene prihvatljivosti, odnosno ličnosti ili ega. Počinjemo da se zatvaramo i branimo od sveta, što se utiskuje u naše telesno držanje. Sada smo već jako daleko od prvobitnog jedinstva, što u nama rađa bol i želju za povratkom u sklad. Sve okolnosti u našem zivotu, uključujući i naše telo (kroz nelagodnost, bol i bolest), ukazuju nam na to da stvari nisu baš idealne, ili ne onakve kakvim smo ih zamišljali... I taj osećaj nezadovoljstva životom koji živimo je prvi poziv na povratak u sklad i izgubljeno jedinstvo. To nezadovoljstvo nas vodi putem ucelovljenja i isceljenja, putem povratka u sklad i jedinstvo sa sobom i Postojanjem. Tako čovek stupa na neku duhovnu stazu i pronalazi svoj duhovni put, put povratka sebi.

...

Suočeni sa procesima starenja fizičkog tela, gojaznošću, slabljenjem vezivnog tkiva, problemima sa kičmom, stresom itd..., mnogi počinju da traže izlaz na fizičkom nivou i tako stižu do nekog od brojnih studija u kojima se vežba joga. A na ulazu u takav studio trebalo bi da stoji obaveštenje za sve namernike u potrazi za zdravljem: „Iako ste, možda, došli ovde sa željom da vežbanjem poboljšate svoj izgled, povratite poljuljano zdravlje, zategnete neki mišić, ispravite kičmu, usavršite telo, oslobodite se nagomilanog sala ili stresa – joga je, osim što vam može pružiti sve to, mnogo više od puke fizičke vežbe za zatezanje i popravljanje fizičkog izgleda. Joga je put povratka u celovitost i jedinstvo sa sobom i Postojanjem na svim nivoima Bića, u punoj svesnosti.“ Jer, kada se čovek razdvojio od svoje suštine, nesvesno predajući moć nad svojim životom spoljašnjim autoritetima poput društva u kome živi, kada je izašao iz prvobitnog jedinstva sa Univerzumom, čovek se razdvojio na svim nivoima: fizičkom, mentalnom, emotivnom i duhovnom... Naša tela nam to, kroz držanje, izgled, bolove i bolesti - samo odražavaju.

...

Joga je put svesnog povratka u neprolaznu radost detinjstva, u onaj davni osećaj lakoće, snage, svemoći i jedinstva sa sobom i svetom koji smo nekad iskusili, živeli, pa - izgubili.

...

Da bismo se vratili u stanje zdravlja i celovitosti, nije dovoljno samo ispraviti stav, skinuti po koji kilogram, zategnuti i ojačati telo... Telo nije uzrok problema, već puki odraz, odnosno posledica našeg mentalnog i emotivnog stava prema životu.

...

Oblik joge koji se najčešće praktikuje, a to je hata joga, samo je jedan od 8 važnih koraka na Putu isceljenja našeg života – i tiče se najviše fizičkog, i nešto manje mentalnog aspekta ujedinjenja čoveka.

...

Važnost položaja


Vežbe, odnosno asane koje se izvode u hata jogi, tiču se najviše položaja tela, odnosno pažnje koju posvećujemo telu i našem telesnom držanju. Joga je put povratka celovitom zdravlju: ako smo nesvesnim stavom prema životu „iskrivili“ naše telo, sada svesnim odnosom i radom preko tela, ispravljamo ne samo telo, već i naš odnos prema životu!

...

Često ćete od instruktora joge čuti rečenicu: „Zauzmite stabilan položaj. Kičma prava, noge čvrsto na podu, stabilno ukorenjene u podlogu...ili: Zauzmite stabilan i udoban sedeći položaj...“ Stabilnost u položaju je početak, osnovni preduslov, bez koga nema hata joge.

...

Zašto je bitan stabilan položaj?

Stabilan POLOŽAJ je osnova stabilne PAŽNJE. Pažnja je usmerena energija svesti, svesnost o položaju.

...

Stabilna PAŽNJA je osnova stabilne ENERGIJE. (Jer energija ide tamo gde je pažnja.)

...

A stabilna ENERGIJA je osnov svakog POSTIGNUĆA.

Bez ENERGIJE ne možemo ništa, jer energija je SVE.

...

ENERGIJA je prvi izraz materijalizacije SVESTI i temelj ŽIVOTA. Energija je Život. Sve što smo u životu učinili ili postigli, učinili smo zahvaljujući energiji i svesti. Naš položaj tela verno odražava naš položaj u životu, našu energiju i svest kojom raspolažemo.

...

Svestan, stabilan položaj, omogućava SVESNO UPRAVLJANJE ENERGIJOM ŽIVOTA (što je još jedna moguća definicija joge), i mi preko tela postajemo ko-kreatori naše sudbine, naše Stvarnosti. Više nismo samo žrtve slučajnosti, životnih okolnosti, bura i oluja, već svesni stvaraoci našeg života.

Tolika je važnost svakog položaja i pažnje koju mu posvećujemo.

...

Put od 8 koraka

...

Zamislite da krenete na put i naiđete na potok koji vam preseca taj put. Cilj puta je – druga obala. U potoku se nalazi 8 velikih, stabilnih kamenova, i oni su jedini način da se domognete druge obale...

Hata joga je jedan od tih kamenova koji zajedno čine nauku Joge i prevode nas sigurno sa obale neznanja na obalu spoznaje.

...

Preostalih 7 koraka (ili kamenova) su: načela morala, unutrašnje i spoljašnje higijene i čistote, kontrola daha i čula, koncentracija i meditacija i kao kruna Puta – prosvetljenje ili oslobođenje.

...

Hoćemo li ostati na prvom, drugom ili trećem kamenu, ili ćemo doneti hrabru odluku i preći preko svih 8 kamenova do druge obale - na nama je.

...

A sada, joga!

*

Petar Šumski
Trener joge i učitelj meditacije

Yoga centar Sombor,
23.07.2014.


 

Sadguru: Može li biti ostvarenja bez joge?

What is it yoga about?

The idea is to reduce the compulsions gradually so that one day, if you sit, you become yoga – you are not just practicing yoga. To become yoga means that your level of perception is such that there is no distinction between you and the universe. You have to build your system in such a way that it can take that. Otherwise, if by accident someone perceives something very intense and their system is not ready for it, their fuse will blow out. Many people who have done whacky yoga through books or whatever else have lost their minds. It is very important that you build your system in such a way that the higher ways of living and doing things will naturally come to you. For that to happen, you have to climb high enough. Do not sit here and ask for higher dimensions to come down to you. If they come down, it will not be good for you. You have to climb to a place where higher dimensions are with you.

- Sadhguru -

 

Copyright by Tomislav Trbojevic, 2010

toolbar powered by www.mit3xxx.de